Triki i porady

Podkłady pod torty – najlepszy sposób na wyeksponowanie wypieków

Tort to rodzaj deseru, który wymaga sporego nakładu pracy. Biszkopty przekłada się kremem lub masą, dodaje owoce, bakalie lub inne dodatki. Na górze wypieku często powstaje misterna dekoracja. To wszystko sprawia, że finalnie tworzy się wielopiętrowa konstrukcja o sporej wadze. Tak przygotowany deser trzeba umiejętnie przenieść, aby go nie uszkodzić. Podkłady pod torty zdecydowanie ułatwiają to zadanie.

Dlaczego warto stosować podkłady pod torty?

Podkład pod tort nadaje wypiekowi stabilności, może być również częścią dekoracji. Deser położony na równym podłożu nie przesuwa się i łatwo można go przenosić z miejsca na miejsce. Podkład może też ochronić wielopiętrowy wypiek przed pękaniem. Pełni ponadto funkcję zabezpieczającą tort przed kontaktem z zanieczyszczoną powierzchnią np. stołów. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko zabrudzenia lub przejęcia niechcianych zapachów czy smaków z otoczenia. Podkład pod tort to akcesorium wykonane z trwałych i nieprzepuszczających wilgoci materiałów. Z racji tego jest to rozwiązanie stabilne i solidne.

Podkładka pod tort podnosi ponadto walory wizualne wypieku. Dzięki zastosowaniu podkładu w tonacji pasującej do kolorystyki danego tortu można podkreślić jego piękno. Warto zauważyć, że akcesoria te dostępne są w różnorodnych wariantach. Różnią się nie tylko barwą, lecz także wykończeniem powierzchni. Występują w wersji gładkiej lub wzorzystej. W efekcie można dopasować je charakteru uroczystości, na którą są przygotowywane.

Jak dobrać podkład do kształtu ciasta?

W sklepach dla cukierników, takich jak tortytorty.pl, można dostać wiele różnych typów podkładów. Wybór odpowiedniego modelu zależy przede wszystkim od kształtu wypieku, jego rozmiaru i wagi. Niebagatelne znaczenie ma ponadto kolorystyka samego deseru, jak i dekoracji, które zostały nam nim zastosowane. Warto wziąć pod uwagę również styl i charakter uroczystości, na jaką tort jest przygotowywany. Nie można zapominać, że jest on główną atrakcją wielu wydarzeń. Jeśli chodzi o wygląd podkładów, mogą mieć gładki lub karbowany brzeg, a także występować w licznych wariantach kolorystycznych: klasycznych złotych i srebrnych barwach lub w kolorze białym, błękitnym, czarnym, zielonym, różowym czy m.in. czerwonym.

Dostępne są podkłady grube, bardzo solidne, których wysokość ok. 1,2 cm. Znacznie bardziej ekonomiczną w zakupie opcją są natomiast cieńsze modele, które także odznaczają się wytrzymałością. Podkłady powleczone są powłoką odporną na działanie tłuszczu i wilgoci. Dodatkowo można zdecydować się na cienkie wersje zabezpieczone z dwóch stron. Wykorzystuje się je do przekładania warstw wielopiętrowych tortów.

Co więcej, szczególnie przy tworzeniu wypieków ciężkich i wielopiętrowych warto zwrócić uwagę na podkłady z dziurką, do której wkłada się wspornik, podtrzymujący wypiek. W ten sposób można znacznie zwiększyć stabilność tortu.

Podkład czy talerz? Na co lepiej się zdecydować?

Teoretycznie tort można położyć na zwykłym talerzu. Jednak nie zawsze będzie to dobre rozwiązanie. Często tradycyjne elementy zastawy mają dodatkowe żłobienia. To sprawia, że ciasto nie będzie leżało równo i po jakimś czasie może stracić swoją formę.

Deser ułożony na podkładzie do ciasta nie tylko wygląda dużo lepiej. Takie rozwiązanie zapewnia wypiekowi odpowiednie podparcie. Przekłada się również na zwiększenie jego stabilności, szczególnie jeśli postawi się na podkład z dziurką i zastosowanie wspornika. Dodatkowo po zjedzeniu pysznego deseru nie trzeba przejmować się zmywaniem. Podkład pod tort wystarczy wyrzucić do kosza jak jednorazowe talerzyki.

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy do “Podkłady pod torty – najlepszy sposób na wyeksponowanie wypieków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *