Przepisy na desery bez cukru
Cukier jest składnikiem, który stanowi podstawę wielu deserów, ale wiele osób decyduje się na zrezygnowanie z niego ze względów zdrowotnych lub dietetycznych. Na szczęście istnieje wiele możliwości, aby cieszyć się smacznymi deserami bez cukru. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na pyszne desery bez dodatku tego słodkiego składnika.
Truskawkowy sorbet
Składniki:
- 500 g truskawek
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
- Umieść truskawki, sok z cytryny, wodę i miód w blenderze i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przelej masę do miski i umieść w zamrażalniku na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij miskę z zamrażalnika i dokładnie wymieszaj sorbet widelcem lub mikserem ręcznym, aby uzyskać konsystencję sorbetu.
- Powtarzaj ten krok co około godzinę, mieszając sorbet, aż do momentu, gdy będzie miał gładką, kremową konsystencję.
- Podawaj sorbet w miseczkach, dekorując świeżymi truskawkami lub miętą.
Czekoladowe brownie bez cukru
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki kakao bez dodatku cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce roztrzep jajka z miodem i olejem kokosowym.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
- Piecz przez około 20-25 minut lub aż do momentu, gdy wierzch będzie lekko przypieczony, a w środku ciasto będzie wilgotne, ale nie surowe.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przekrój na kawałki i podawaj.
Tarta bez cukru
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- owoce sezonowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W misce wymieszaj mąkę, miękkie masło, mielone migdały i 1 łyżkę miodu, aż powstanie jednolita masa.
- Przełóż masę do formy na tartę i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni i bokach.
- W osobnej misce ubij jajka z pozostałym miodem, mlekiem i solą.
- Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do formy z ciastem.
- Piecz tartę przez około 30 minut lub do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Udekoruj wierzch tarty owocami sezonowymi.
Ciasto marchewkowe bez cukru
Składniki:
- 2 szklanki startych marchewek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki miodu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki migdałów
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
- W innej misce ubij jajka, dodaj miód i olej kokosowy i ponownie wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj starte marchewki i migdały, ponownie wymieszaj.
- Przelej masę do formy do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Wierzch ciasta możesz udekorować dowolnie, na przykład kremem śmietanowym lub lukrem z miodem.
Muffiny z jagodami bez cukru
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W innej misce wymieszaj jajka, mleko, olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj razem do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszaj zbyt długo.
- Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż foremki na muffiny papierowymi podkładkami lub posmaruj je olejem.
- Napełnij foremki do 3/4 wysokości.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w muffiny będzie suchy.
- Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Owoce w modzie i cynamonie
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie umyj i pokrój w małe kawałki.
- W misce wymieszaj miód, cynamon i sok z cytryny.
- Dodaj owoce do miski i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte mieszanką miodową.
- Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudź owoce i podawaj na ciepło lub na zimno.
Desery bez cukru są nie tylko zdrowsze, ale również bardzo smaczne. Zamiast cukru można użyć innych naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy, daktyle czy słodzone mleko skondensowane. Ważne jest, aby pamiętać o umiarze i nie przesadzać z ilością słodzików, ponieważ nadmiar słodyczy nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Warto również eksperymentować z różnymi składnikami i otwierać się na nowe smaki, aby odkryć ulubione desery bez cukru.
Autor: Weronika Wojciechowska
Oooo ciekawie brzmi
Wykorzystam!