Przepisy

Pomysły na kolacje. Zdrowe rozwiązania na zimno i ciepło!

Kolacja, będąca jednym z kluczowych posiłków, odgrywa istotną rolę szczególnie w okresie zimowym. Podawana na ciepło, działa rozgrzewająco, ułatwia trawienie i sprzyja spokojniejszemu zasypianiu. Z drugiej strony, pomysły na kolacje serwowane na zimno również mają swoje zalety, zwłaszcza w kontekście lekkich i orzeźwiających dań na dobre zakończenie dnia. Chcecie poznać nasze propozycje? Zapraszamy!

Dobra kolacja zimową porą – o czym warto pamiętać?

Wokół debaty na temat optymalnego czasu jedzenia kolacji narosło wiele mitów. Różnice zdań między naukowcami oraz dietetykami, a także odmienne interpretacje wyników badań na temat wpływu godziny spożywania posiłków na zdrowie oraz utratę wagi są głównymi źródłami tych kontrowersji.

Najnowsze badania zdają się obalać powszechne przekonanie, że jedzenie kolacji po godzinie 18:00 automatycznie prowadzi do przybierania na wadze. Tutaj istotne jest to, co i w jakich ilościach spożywamy w ramach pomysłów na kolacje, oraz jak dbamy o dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Podobnie nieprawdziwe jest zdanie, że w nocy metabolizm zwalnia niemal do zera i tym samym każde zjedzone przed snem kalorie automatycznie przekształcają się w tkankę tłuszczową. Chociaż tempo przemiany materii faktycznie maleje, a zasada niższego metabolizmu w nocy jest prawdziwa, organizm nadal pracuje, wykonując różnorodne funkcje regeneracyjne oraz naprawcze.

Przepisy na kolację na ciepło

Trafionym pomysłem na kolację na ciepło może być Lazania z soczewicą. Szczególnie z jej czerwoną odmianą będącą kopalnią składników odżywczych. Bez łupinki ta roślina strączkowa gotuje się naprawdę szybko, będzie zatem idealną opcją w ramach dobrej kolacji późną porą. Ponadto, sprawdzi się doskonale w diecie dla najmłodszych od 8. miesiąca życia, wspierając prawidłowy rozwój organizmu. Białko, żelazo, witamina B6, minerały (mangan, cynk, potas), które znajdują się w tym pomyśle na kolację, regulują poziom cukru we krwi oraz wspomagają układ trawienny naszych dzieci, który w tym czasie może przechodzić małe rewolucje. Pomimo 347 kcal na 100 g produktu, po ugotowaniu wartość ta znacznie maleje, stając się lekkostrawnym dodatkiem do wielu potraw na ciepło, jak lazania z cukinii z soczewicą.

Pomysł na kolację na zimno

Z kolei dobrą kolacją na zimno może być sałatka z tuńczykiem, w której w skład wchodzi trendy lunch z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami. Ta propozycja łączy w sobie trzy wysokowartościowe składniki, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Orkisz w mieszance to źródło białka, wspomagającego trawienie i dającego uczucie sytości. Makaron vermicelli z pszenicy durum dostarcza luteiny, korzystnej dla wzroku. Dodatek suszonych pomidorów wzbogaca smak i dostarcza witaminy C, magnezu i potasu. Ich silne właściwości przeciwutleniające mogą przeciwdziałać tworzeniu się komórek rakowych, co jest szczególnie istotne dla osób z rodzinną skłonnością do występowania nowotworów.

Zapraszamy do sklepu internetowego producenta Melvit, gdzie znajdziecie inspiracje na różnego typu posiłki, które są przygotowane ze zbożowych produktów bogatych w tak cenne dla nas wartości odżywcze. Odkryjcie zatem jeszcze inne, ciekawe pomysły na kolacje https://melvit.pl/przepisy/kolacje/, które mogą być serwowane zarówno w wersji na ciepło, jak i zimno!

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy do “Pomysły na kolacje. Zdrowe rozwiązania na zimno i ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *