Przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa, która zawsze cieszy się dużą popularnością, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest to potrawa bardzo aromatyczna i sycąca, którą można przygotować na wiele sposobów. Oto jeden ze sprawdzonych przepisów na barszcz czerwony:
Składniki
- 2-3 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 kulki pieprzu
- 2-3 łyżki octu
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Na początku należy umyć i oczyścić warzywa. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, por i seler pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać.
- Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się zeszklią.
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na osobnej patelni podsmażyć buraki z koncentratem pomidorowym i 1-2 łyżkami octu. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż buraki zmiękną.
- Do garnka z warzywami dodać duszone buraki i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż wszystkie składniki się dobrze połączą i barszcz nabierze intensywnego koloru.
- Przed podaniem barszczu można dodać jeszcze 1-2 łyżki octu, aby nadać mu kwaskowatego smaku.
Barszcz czerwony można podawać z dodatkiem usmażonej kiełbasy, ugotowanych jajek, kwaśnej śmietany oraz posypać zieloną pietruszką lub koprem. Smacznego!
Autor: Weronika Wojciechowska
mmm dobre! szczególnie z uszkami