Przepisy

Przepis na barszcz czerwony

Barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa, która zawsze cieszy się dużą popularnością, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest to potrawa bardzo aromatyczna i sycąca, którą można przygotować na wiele sposobów. Oto jeden ze sprawdzonych przepisów na barszcz czerwony:

Składniki

  • 2-3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 kulki pieprzu
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początku należy umyć i oczyścić warzywa. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, por i seler pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać.
  2. Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się zeszklią.
  3. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Na osobnej patelni podsmażyć buraki z koncentratem pomidorowym i 1-2 łyżkami octu. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż buraki zmiękną.
  5. Do garnka z warzywami dodać duszone buraki i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż wszystkie składniki się dobrze połączą i barszcz nabierze intensywnego koloru.
  6. Przed podaniem barszczu można dodać jeszcze 1-2 łyżki octu, aby nadać mu kwaskowatego smaku.

Barszcz czerwony można podawać z dodatkiem usmażonej kiełbasy, ugotowanych jajek, kwaśnej śmietany oraz posypać zieloną pietruszką lub koprem. Smacznego!

 

Autor: Weronika Wojciechowska

0 komentarzy do “Przepis na barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *